Törekvő Elme

Tedd minden évedet érdekesebbé, mint az előző volt

2016. december 18. 16:13 - keepcalm

https://stock.adobe.com/contributor/200580079/brian-jackson

Az egyhangú hétköznapokban könnyű elveszni a jól bejáratott rutinjainkban. Ha nem vigyázunk, ezen mindennapi szokásokból idővel "mindenhavi", majd végül "mindenévi" monotonitás válik, míg végül az ember arra eszmél, hogy már nem is emlékszik arra, mikor tett valami olyat, amitől igazán élőnek gondolta magát. Ennek azonban nem így kellene lennie.

Emberi lényként úgy gondolom arra vagyunk kitalálva, hogy folyamatosan tapasztaljunk, fejlődjünk, és nem utolsó sorban élvezzük is ezt a folyamatot, amit életnek hívunk. Ezeket figyelembe véve tavaly úgy döntöttem, minden decemberben írok egyfajta összefoglalót az adott évemről, benne foglalva az összes olyan eseményt, ami:

  • sikeres volt (például megszereztem végre a B jogosítványt)
  • fejlődést jelentett (eljutottam Budapestre egy szemináriumra, elolvastam 15 self help könyvet)
  • mérföldkőnek számított (megszereztem életem első állását)
  • egyszerűen csak jól esik visszagondolni rá (eljutottam egy kiválóan sikerült koncertre a Volt Fesztiválon)

Ez az összefoglaló több dologra is lehetőséget ad. Egyrészt áttekintést ad az életedről, mint egyfajta önéletrajz. Tudatosabbá válsz általa, hogy milyen irányba is haladsz, mennyit fejlődtél, hiányzik-e valami. Másrészt kiváló alkalom arra, hogy a jól sikerült élményeidet leporold. Azzal, hogy időről időre előveszed őket, azt jelzed az agyadnak, hogy "ez számomra fontos". Szem előtt tartod őket és ha újra is éled azokat, bármikor nagyszerű, és emelkedett érzelmi állapotba hozhatod magad. Ez akkor igazán hasznos módszer, ha épp rossz passzban vagy.
Soha ne szalaszd el a lehetőséget, hogy leporold legkedvesebb emlékeidet és egyben hálát is adj értük, amiért megtörténtek veled.

Legyen a listád ömlesztve, vagy csoportosítva, lényegtelen. Ami számít, hogy vizsgáld felül, merre tartasz az életben.

Ami pedig a következő évet illeti:

mondj igent.

Mondj igent arra, amit szeretnél felfedezni, ami számodra fontos az életben, vagy amitől kissé tartasz, de mélyen belül azt érzed, meg kellene tenned. Utazz el oda, ahol még nem jártál. Vállalj be egy új kihívást. Tanulj meg egy új hangszeren játszani, vagy egy új nyelven beszélni. Éld az életet. Ha a végén visszatekintünk, azt fogjuk leginkább bánni, amit nem tettünk meg. Tegyél róla, hogy a következő decemberben élvezettel és hálával tekinthess vissza az évedre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torekvoelme.blog.hu/api/trackback/id/tr7512028545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása