Törekvő Elme

Így küzdd le a lustaságot anélkül, hogy megerőltetnéd magad

2016. december 05. 19:50 - keepcalm

Mindannyian tűztünk már ki magunk elé célokat. Elkezdeni edzeni, megcsinálni a nyelvvizsgát... Tudjuk, hogy mennyi haszonnal járna végigcsinálni, mégis olyan gyakran akadunk el különböző okok miatt a cél elérése előtt.

De miért történik ez rendszeresen? Nos, a változáshoz elkötelezettség kell, a régi szokásokat pedig időbe telik megváltoztatni. Itt jön a képbe a japán Kaizen módszer.

A Kaizen egy perces elve

A japán kultúrából eredő elv legfontosabb összetevője az az elképzelés, hogy a nagy eredmények sok apró változtatás összeadódásából erednek. Az ország ezzel a gondolkodásmóddal volt képes a II. világháborúból vesztesként kikerülve néhány évtized alatt a világ egyik legerősebb nemzetévé válni. Elfogadták, hogy a változáshoz idő kell és mindig a következő lépésre koncentráltak. Ez a mentalitás mindannyiunk egyéni fejlődésébe is átültethető.

Amit mi a Kaizenből hasznosíthatunk, az az elképzelés, hogy az embernek minden nap ugyanakkor, napi egy percet kellene gyakorolnia azt, amiben jobb akar lenni. Ez nem kellene, hogy bárkinek is problémát okozzon. Az egy perc jóval hamarabb letelik, mint hogy belemelegedj a feladatba - és pont emiatt működik olyan jól. Olyan rövid ideig kell egy "nem akarom" feladatot végezni, hogy minimális akaraterővel bárki bele tud kezdeni. Ha ugyanezt 30, vagy 60 percig akarnád csinálni, nagyon hamar valamilyen kifogással söpörnéd félre a feladatot - ahogy legtöbbünk is tenné. Na de egyetlen perc? Az semmiség.

Azzal, hogy csak ilyen rövid időszakokra kell rávenned magad a munkára, nagyon egyszerűen teremtesz sikerélményt magadnak. A sikerélmény által inspirálva pedig később fokozatosan növelheted a feladatra szánt időt anélkül, hogy az megerőltető lenne. Pont, mint amikor egy fogyni vágyó személy elkezd futni. Elsőre a 200 m-re is úgy kell rávennie magát, de aztán kellő gyakorlással egy hétre rá már 400 m-ig el képes futni, aztán egyre elérhetőbb közelségben van az 1 km, és így tovább. Fokozatosan szoktatod rá az agyad az új feladatra, mindig annyi újdonságnak, annyi feladatnak kitéve, amit még tolerál. 

Elsőre ez a módszer talán hatástalannak tűnhet azok számára, akik azt tanulták, hogy az eredményekhez a kemény munka vezet. A Kaizen viszont tökéletesen épít arra, ahogy az agyunk működik: a rendszeres, ismételt tevékenységgel fokozatosan segít kialakítani az új szokást. Pont, ahogy régen mindannyian rászoktunk a fogmosásra. A folyamat elején, mikor még nem volt a napi rutinunk része, minden alkalommal akaraterő és külső noszogatás kellett hozzá. Mivel azonban ez rendszeres volt, egy idő után az agyunkban kifejlődtek az idegi kapcsolatok, melyek "tárolták" ezt a tevékenységet. Onnantól kezdve már ellenállás nélkül, automatikusan tettük a dolgunkat és egyenesen az érződik furcsának,mikor egy-egy alkalommal kimarad. 

Ugyanígy változtathatod szokásoddá mind az edzést, mind a nyelvtanulást. Iktasd be a napodba az egy perceket, míg hamar arra nem eszmélsz, hogy egy újabb hasznos rutinnal lettél gazdagabb.

Szólj hozzá!
Címkék: szokások

A bejegyzés trackback címe:

https://torekvoelme.blog.hu/api/trackback/id/tr4212022147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása